In this podcast episode, the main ideas are about Erik Bang, a Danish magician known as Truksa. He started performing magic shows in the 1930s and gained popularity by participating in various events and competitions. Erik joined a children's club called Pinkklubben and later performed at White Star, a serving theater. He faced challenges and criticism from audiences but continued to improve his act. Erik won a contract with Nationale Skala, a prestigious variety theater, and became known as "the man with the cigarettes." He also met Håkan Edling, another magician, and they became friends. Erik faced obstacles, such as a tax for performers, but eventually became a pioneer in magic on television and radio in the Nordic countries. His popularity grew, and he continued to perform in different venues. The podcast also mentions Magic Circle, a Danish magic association, and the collaboration with PjerrotMagik.dk, a magic shop in Hvidovre. The next episode will
Magiske Legender om Truksa Velkommen til serien Magiske Legender om Truksa, afsnit 4. I dag skal vi snakke om 1930'erne. I 1934 lavede Erik sin egen trylleforstilling for sine spejdekammerater i Glostrup. Det gav flere engagemanger af sig i andre spejdeafdelinger, foreninger og kirkebazaarer. Berlingske tidene havde startet en børneklub med navnet Pinkklubben, hvor Erik var medlem. Storm og Stille var lederne af klubben. De var i virkeligheden tegneren Robert Storm Petersen og skuespilleren Christian Aarhoff. Da Storm og Stille senere arrangerede en forestilling i Ridersalen på Lorge, var Erik med.
Det var hans første rigtige forestilling. Her var han også på programmet i 1939. Han optrådte første gang på serveringsteatret og varietæen White Star på Amager den 29. januar i 1935. Normalt spillede folkelige revyer på scenen, men her kunne amatører teste deres akt foran et publikum. En gang uenligt præsenterede skuespilleren Rudolf Odenius. Motivationen var kontanter til den akt, der øgestød det største bifall. De optrædende kunne risikere at blive hævet af scenen ved hjælp af en krog, hvis deres nummer ikke fungerede foran det højrystede publikum.
Frem med krogen, råbte de. Det skete første gang, Erik optrådte der, men ikke næste gang, da han stillede op igen som 18-årig. Zedenius ringede nemlig til Erik og sagde, at han skulle komme tilbage en anden aften. Og det gjorde han. Der havde Erik fået mere rutine og vidste, hvad der fungerede foran et kritisk og forventningshult publikum. Når Erik fremover manglede penge til et nyt trylleapparat, stillede han op på White Star og vandt tit pengepræmien. Herlev Krog havde en lignende konkurrence og annoncerede dagligt i aviserne, Tag til Herlev Krog! hvilket i folkemunde udviklede sig til, Få de dog aldrig det tag! Den 29.
marts 1938 blev det gamle traktørsted, White Star, nedrevet, en ny storeejendom opført og Værmblandsskade blev videreført fra Uplandskade til Amagerbrogade. Før 1913 hed det Vindeløst. Både nye og rutinerede artister stillede op hver onsdag for det græsende publikum. Erik brød igennem i 1937, da han stillede op, en onsdag eftermiddag i konkurrencen, Kunstnerforum på Nationale Skala og vandt. Nationale Skala var Nordens fornemmeste varieté i 1930'erne. BT skrev den 11. november 1937. Førsteprisen gik til tryllekunstneren Erik K. Bang.
Et net og lidt kejtet ungt menneske med et par dejlige hænder. Der var fine ting mellem hans præstationer, og det var velgørende, at han overhovedet ikke brugte munden. Nationale Skalas dagværende leder, fru Inge Lise Bok, dukkede op bag scenen og inviterede ham op på kontoret næste dag. Her blev Erik tilbudt en kontrakt, som dækkede december 1939. Så havde han et års tid til at blive slebet af i, som hun sagde. Erik husker hende. Der var en meget bestandt, flot kvinde.
Der var respekt omkring hende, så det var med bævende knæ, at jeg mødte op dagen efter. Men det var uden grund, for hendes skrivebord lå en kontrakt til engagement på Nationale Skala. Nationale Skala var oprindelig etablissemang national, og lå i København på grunden, hvor senere varehuset Anva og derefter Skala lå. Det var en varieté, som i flere årtier var en institution i det københavnske forlystelsesliv. Det blev opført som forlystelsestempel med tesalon, restaurant og koncertsale af Hans Hansen, kaldet Hellig Hansen, og åbnede for publikum første gang 15.
januar 1882. Bygningen var tegnet af H.V. Brinkhoff. Og så er der et foto af Erik i ført mors kinesiske morgenkåbe. Og der står han altså og tryller, så det er nok et af hans første trylleshows, der er blevet fotograferet. Han kører faktisk lidt et orientalsk tema, fordi der står et tryllebord ved siden af med en dug, som også har nogle orientalske symboler. Og der står det kinesiske vandskåle, som er et trick, hvor man kan blive ved med at hælde ris ud af eller vand ud af, selvom man lige har tømt den.
Den 13. maj 1938 døde Eriks far. Han var født 15. februar 1896 og var søn af pokorist Viggo Axel Bang og Jacobine Garlin. Efter han fik sin regeleksamen blev han udvært i årene 1912-1916 og blev medhjælpere og bestyrer i boghandlen for Ingefru Visman, hvis forretning han senere overtog. Efter Viggo stød overtog Eriks mor Eller Bang forretningen frem til 1950'erne, hvor den blev overdrevet til boghandler Axel Christiansen. Boghandlen ophørte endeligt i 1962. Erik kom ud af skolen med en regeleksamen og var startet på et kontor i forsikringsselskabet Nye Danske af 1864 i Stormgade som elev til 50 kroner om måneden.
Her tegnede han hundeforsikringer. Trukser husker. Fire kroner plus stempel, fire kroner plus stempel, det var frygteligt, så det endte også med at jeg sagde op. Aviserne skrev om det unge tryldefænomen, og med sundelse bredte sig på kontoret. Erik blev kaldt ind på direktørens kontor, der meddelte, at han måtte slutte med at trylle. Erik besluttede i stedet at opsige sit job på kontoret med tre måneders løn i lommen, samle en kontrakt med Nationale Skala på 50 kroner om dagen og satte sig på en professionel artistkarriere.
Med penge på lommen kunne Erik forsøget kjolesæt hos graderen og taget professionelle PR-fotos hos kongelig hotfotograf Elfeldt. Brosyre blev trygt og uddelt til alle de artistagenter og impresarioer han kunne opstøve. Eriks første engagementer i 1939, inden vintersæsonen på Nationale Skala, var primært shows i haveforeninger, på sommerrestauranter og ved børnehjælpsdagen. Hans første blindkørsel foregik ved børnehjælpsdagen i Klostrup, hvor han kørte blindkørsel på cykel foran optoget. Ibs Jønberg sad i en af vognene i optoget udklædt som Kong Frederik den 7., og nogle år senere skulle Erik komme til at arbejde sammen med ham.
Impresarioen Talmads ringede og tilbød Erik et 15-dages engagement på Moulin Rouge i Vejle, uden kost og logi. Det var et serveringsteater, og der var en forestående præmiere på Kongelig Polsk Balletmester Albert Gaubier´s show. Gaubier arbejdede senere sammen med den svenske skuespiller Niels Poppe på teater og film. Engagementet blev en succes for Erik, der fik forlænget kontrakten til mere end to måneder, og han havde penge med til København. Erik husker hans første shows i provinsen. Det var dejligt.
Det første engagement jeg havde var på Moulin Rouge i Vejle, og så til Nykøbing Falster. 14 dage hvert sted. Der var masser at lave, og pengene var gode. 25 kroner om dagen, og omkring 10 kroner for et værelse, morgenmad og 3 snitter, når jeg kom hjem. Der var penge i underholdningsbranchen dengang. Husk på, at der var to variatér i hver eneste købstad, og 14 alene i København. Samtidig med, at der på sådan en variaté, uanset hvor den lå, var både orkester, flere sangsolister og tryllekunstnere.
Måske var der krise i samfundet i 1930'erne, men det galt så sandelig ikke for løsnelseslivet. Sæsonen fortsatte på det fornemme Troville Badehotel i Hornbæk, i Glassalen i Tivoli i København, og i Nykøbing F. på det nyåbnede Industrihotellet. Gassen var stedet til 30 kroner om dagen, og indeholdt kost, logi og rejser. I Nykøbing F. kom Herman Gellin, som spillede på T-drejet med Cirkusrevyen, og tilbyd Erik engagement. Erik var med i tre dage, og spillede sammen med Børge Rosenbaum, altså Victor Borge, og Elga Olga.
På tredje dagen kom Gellin og meddelte Erik, at han måtte stoppe samarbejdet, da han var tvunget til at betale 40% i forløsnelsesskat, fordi han var artist, og myndighederne fastholdt dette krav. Erik støttede ofte på denne skattemæssige forhindring, og i sidste ende var det jo også afskaffelsen af denne skat, som Erik Bang huskes bedst for blandt artister i Danmark. Der var nu tid til at få finpusset showet til nationale skala, og hans hovednumre var Sammenkædningen af de Kinetiske Ringe samt Sigarettrulleriet.
Et nummer, som Erik påstod at have lært af tyskeren Villardi, der var født i Tyskland og døde i 1966 i Hamburg. Han var kendt som manden med de tusind sigaretter og en hånd. Hans akt bestod kun af to numre, Sigaretmanipulationer og Kanariefuglenummeret. Det sidstnævnte foregik således. I fire papirsposer blev puttet en citron, et æg, en kanariefugl og en stor appelsin. De tre poser er pludselig tomme, og i den fjerde ligger appelsinen. Appelsinen skrælles, inden i ligger citronen, inden i den er ægget, ægget slås i tug og ud flyver kanariefuglen.
Erik mødte Villardi i nationale skala, hvor han optrådte, og de to blev venner. Villardis hovednummer var med sigaretter, og Erik lærte manipulationsgrebene af ham. Måneden efter optrådte Erik med sit eget sigaretnummer på samme scene, som han delte med den kvindelige musikalske komiker Clare Feldern, den charmerende slærkersangerinde Raquel Rostini og de blonde Hartle i søsteds. Erik var meget nervøs, da dagen for premieren endelig opbrandt, og det hjalp ikke på nervøsiteten, at hans mandlige assistent havde fået kolde fødder op til premieren og ikke turde stille op på denne præstigefyldte scene.
Heldigvis trådte sangeren Ludi Brandstrup til. Brandstrup medvirkede kun som Eriks assistent til premieren. Mange af tricksene kunne ikke udføres alene, så hjælpen var kærkommen. Orkestrene var Kai Evans, Leo Mathisens og Francesco Reggias. Francesco var italiensk født, en dygtig musiker, og talte begrænset dansk med italiensk accent. Nogen kender måske Brandstrup, fordi at i 1923 skrev han teksten til ørehængeren Lille Sommerfugl, også kendt for Degnens Vise og Hyb Lille Lotte. En aften, da Erik optrådte med sigaretnummeret, kunne han ikke forstå, at musikerne stoppede med at spille en efter en.
Da han kiggede nervøs ned i orkestergraven, kunne han se kapelmesteren stå fægtende med sin violin og bue råbende, Din buksen brændt, din buksen brændt! Der var ild i Eriks bukser. En glød fra en sigaret havde antændt benklæderne. Erik fik slukket bukserbrænden og måtte fortsætte showet med hul i bukserne, og publikum kunne skimte den hvide skjorte. Og her kan vi se en plakat fra Nationalskala, december 1939, hvor han er på plakaten første gang. Og der står Erik Bang, manden med vedunderet fuglene og sigaretterne.
Den danske tryllekunstner og manipulator, Håkon Edling, beskyldte senere Erik for at have stjålet sigaretnummeret fra ham. Nummeret gav Erik Bang tilavnet, manden med sigaretterne. Og her kan vi se et foto af Edling, som vi har lånt af hans søn, Ivan Edling, for at få det med i bogen her. Edling kom i kontakt med magien i en alder af syv år. Da han var ti år gammel, modtog han lektioner fra den danske tryllekunstner, Kelsen. Efter skolen uddannede han sig til litograf og levede senere trykkeriet Frank og Edling, som lå på Valbygårdsvej i Valby.
I kælderen på Søvær i Gentofte havde han også Edlings litografi. Edling deltog samtidig på mange tryllekongresser i ind- og udlandet. Først efter 2. verdenskrig vendte han sin hobby til en karriere og præsenterede sin kunst i mange af større musikhaller i Europa. I 1950'erne gennemførte han også hele aftenshows. Samt for alt gjorde han sommerfugletrykket populært. Små stykker papir blev forvandlet til levende sommerfugle. Til verdensmesterskaberne i trylleri vandt Edling i 1949 og 1950 første præmie for bedste præsentation.
I 1952 fik han første præmie for bedste scenepræstation. Ved kongresserne i 1948 og 1950 vandt han første præmie for bedste præsentation og i 1952 i kategorien scenemagi. Håkan Edling var kendt for sin meget elegante stil og blev, ifølge oferasmussen, kaldt manden med de tusind tricks. Datteren Lis blev gift med den meget talentfulde tyske tryllegunstner Werner Seitz. Det er muligt, at I ikke har set Edling trylle med cigaretter i en edling, gjorde så bemærket ved verdensmesterskaberne i trylleri, da det kræver mange gentagelser og gerne flere års senerefaring at stille op i sådan konkurrencer.
Omvendt er det jo svært at sige, hvem der opfandt en akt eller kom først med specifikke ideer, da mange koncepter inden for trylleri og manipulation bærer lighed. Det er normalt at lade sig inspirere af andres akter, om end det giver mest prestige at finde en original måde at præsentere sin akt på. Tryllegunstnere kopierer ofte hinanden. Nogle formår at sige det på deres egne tricks, men andre skaber deres egen præsentation af gamle velkendte numre. Det er almindeligt at købe en færdig rutine fra en tryllegunstner eller en tryllebutik, inklusiv præsentation og trickforklaring.
Truxa forstod at udnytte tv-mediet med gode PR-stunts og karisma foran kameraet. Det viste sig senere, at Erik var en pioner med trylleri på tv, radio og over telefonen i Norden. Truxa gik efter at underholde sit publikum, og ud fra de optagelser der findes, tyder det på, at han blandede egne ideer med andres. I trylleklubber som Magic Circle underviser og inspirerer medlemmerne hinanden. Truxa var selv meldt med Magic Circle København en overgang. Grunden til at Truxa huskes bedre end andre artister fra den tid er, at han kom ud i folks stuer via tv, blev landskendt i Danmark og Sverige, svensk gift med gulde for eksempel, og fik som følge deraf flere shows i kalenderen.
Arrangerer vil gerne booke en akt de har set før, hvor de ved hvad man kan forvente, og dermed gør deres gæster glade. Et net og lidt kejtet ungt menneske med et par dejlige hænder. Der var fine ting mellem hans præstationer, og det var velgørende, at han overhovedet ikke brugte munden. Og det var jo BT, om jeg ikke bankede i 1930'erne. Her er lidt om Magic Circle Danmark. Uffe Rasmussen, søn af Åge Rasmussen, fortæller, Magic Circle Danmark, MCD, var oprindelig en underafdeling af den norske trylleforening Magic Circle Norge, inspireret af Therje Nordnes, Stiftede H.C.
Edeling og Åge Rasmussen og Spinoza, Magic Circle København den 13. februar 1934. Senere blev foreningen landstækkende. Åge Rasmussen mente, der skulle være et trylleblad, og stod selv for udgivelsen af magi. Ikke at forveksle med Axel Rasmussen, der udgav trylleshornalen. Magi indeholdt bl.a. tricks og anmeldelser af varietéshows. Åge Rasmussen stod selv for duplikering i spritduplikatoren, korrekturlæsning og forsiden af silketryk, det vi i dag kender som cirkafri. Magi blev solgt for halvanden kronestykket. Til generalforsamlingen i MCD var der utilfredshed med, at Åge Rasmussen skulle tjene penge på medlemmerne, og foreningen overtog bladet i samarbejde med Åge.
Der var naturligvis ikke noget overskud ved at lave sådan et blad med al det arbejde, der lå bag. Det var afsnit 4 i serien om Trukser. Podcasten om den magiske legende Trukser er blevet til i samarbejde med tryllebutikken i Hvidovre på Hvidovrevej 137, PjerrotMagik.dk. Her kan du altid hive fat i Torben, der sælger ballonger, spillekort og trylletricks til professionelle artister, og dig der gerne vil i gang med at trylle for venner og bekendte. PjerrotMagik.dk arrangerer også workshops, hvor du kan lære fra rigtige tryllekunstnere, og så kan du bestille biografin om Trukser der.
Næste gang skal vi snakke om 1940'erne. Husk at klik på abonner, så du får hele historien med om Trukser. Hej så længe.