Welcome to Hälsobråden. Today we will discuss balancing work and health, as well as combining studies and entrepreneurship. UF companies are started and run by high school students for one year. Research shows that those who have run UF companies have higher salaries and are less likely to be unemployed. Bianca and Mirabella started their own UF company called Kevalo UF, where they made and sold recycled dog tags. They talked about the importance of taking care of the environment by recycling textiles. They shared their experience of managing their studies and running the company, which involved working on the company during school hours and doing production outside of school. They emphasized the importance of planning and coordinating schedules to avoid stress. They also discussed the benefits of spending time with animals and engaging in activities that don't involve technology. They recommended reading, going for walks, and pursuing hobbies as ways to relax and recharge. They talked
Välkomna till Hälsobråden. Idag ska vi prata om hur vi får ihop arbetsliv och hälsa. Och de ska berätta om hur det är att få ihop studier och arbete i form av eget företagande. Hej, mitt namn är Bianca. Jag tillsammans med min kompis här. Hej, mitt namn är Mirabella. Jag har haft ett UF-företag. För er som inte vet vad ett UF-företag är, så är det när du startar ett företag, driver det och avvecklar det under ditt läsår på gymnasiet.
Oftast i år tre. Du kan driva själv eller med flera, men vanligast är man tre till fem medlemmar. Du kommer bland annat att ta fram en affärsidé, ha kontakt med en rådgivare och sälja din var eller tjänst till riktiga kunder. Forskning har visat att de som har drivit UF-företag på gymnasiet har senare i livet högre lön, drabbas i mindre utsträckning av arbetslöshet och arbetar i högre grad som chefer eller i ledande position. Bianca och Mirabella, vad har ni jobbat med? Vårt UF-företag heter Kevalo UF, där vi valde att tillverka våra egna produkter.
Vi sålde hundtecken av återvunnet tig. Många kläder och tiger hamnar i soporna och bränns upp. Men mycket utveckling pågår för att istället återvinna mer textilier och därmed belasta miljön mindre. Idag går mycket energi, vatten och mark åt till odling av bummul och andra växter som sedan blir tiger till nya kläder. Edvin Bågenholmer Ut, forskare vid Lunds Tekniska Högskola, menar att det är viktigt att ta vara på de textilier vi redan producerat för att bli rädda om miljön.
Hur har ni gjort för att få ihop både studier och det egna företaget? Vi försökte jobba ganska mycket med företaget i skolan och på lektionsstid. Men just produktionen fick vi ta utanför skolan. Då valde vi någon dag eller några dagar då vi skulle se och tillverka allt som vi behövde tillverka. Så att vi inte spridde ut det så mycket. Dessutom planerade vi så mycket så att alla hade tid att träffas. Och så att det inte blev stressigt med annat skolarbete.
Ja, jag tycker vi fick ihop tiden ganska bra. Ja, vi har också en i vår, den tredje tjejen som är med här. Hon bor 40 minuter bort härifrån. Så det har varit lite svårt att få ihop tiderna. Ja, och det är också att kunna se vad alla kan. Vilka dagar har varit bäst för er? Helgerna. Ja, då har vi haft mest tid att kunna utföra mest arbete. Ja, det är bra att ta pauser i vårt arbete.
Känner ni att det har blivit mycket utan paus? Eller har ni lyckats ta paus ibland och göra ingenting? I slutet var det ganska mycket. För då stötte vi på lite problem hos de här företagen. Men i början tog vi paus och sånt. Men sen var det lite stressigt i slutet. För då var det att man bara fick jobba med allt. Vad gör ni för att kanske lägga bort mobil och krav och förväntningar? Har ni något tips till någon annan? Jag håller på med djur jättemycket.
Jag har en egen hund och jag håller på med ridning. När jag är i stallet eller är med min hund så är allt fokus på djuren. Läkare Kerstin Ulvernäs-Moberg menar att vi mår bra av att umgås med djur. När vi är i närheten av djur så skapar vi anknytning. Vi får mer av mår bra-hormonet oxytocin som också kallas kärlekshormonet. Den gör att vi kommer ner i varv, den blodtrycks sänkande effekt. Vi blir lugnare. Oxytocin läker också våra hjärtceller.
Får oss att vilja vara sociala och knyta an till andra människor. Då kan man släppa allt annat man tänker på. Meditation är fokus på en sak. Hur är det för dig? Jag brukar försöka fokusera på annat utöver mobilen. Annat jag tycker om. Kanske vara med vänner eller läsa. Utföra andra aktiviteter som inte har mobiler eller andra teknologiska apparter. Att göra något roligt varje vecka brukar man också rekommendera. Vad tycker ni är en enkel aktivitet man kan hinna med fast i skola och jobb? Att läsa hinner man gynna.
Välja något bok man tycker om. Gå på promenad. Var ute i naturen. Om man har en hobby så antar jag att man ger tid till den. Är det lätt att det man gör i yrket blir en hobby? Ja, det är det. Många som är på jobbet hemma också. När ni var på helgen blev det nästan obegränsat? Eller hade ni statistik i den här tiden? Nej, vi hade inte statistik i jubileum. Idag är det möjligt att jobba gränslöst.
Utan naturliga avbrott under dygnet. Och ansvaret läggs på oss själva. Att prioritera och skapa de avbrott man behöver. Som foras är det vid deadlines. Här visar det sig att just egna företag och nystartade företag har det lite extra tufft. Man ser ett problemområde i Sverige att vi är ett individualistiskt land. Med lite av en outtalad inställning att ensam är stark kan skapa onödig negativ stress. Där man inte tar hjälp i tid eller hjälps åt vid till exempel en deadline.
Så att det går fortare att komma fram till det som ska vara klart. Här vill jag rekommendera boken Tillsammans-effekten av Katarina Blom. Gör planerna tydliga för varandra så att ni kan hjälpas åt på arbetsplatsen. Om det är någon som behöver mer hjälp så att ni kan finnas där för varandra. Till exempel sätt en struktur när din arbetstag ska börja och sluta. Det är lätt att hamna i att man jobbar all vaken tid. Bestäm i förväg vilka deadlines som är viktiga och hur mycket tid du kan behöva inför den deadline.
Planera också in tid för mentalvila och fysisk vila efter viktiga deadlines. Och fira de små framstegen. Se över dina mobilvarnor. Låt inte telefonen styra över din tid. Jag tror många nyföretagare känner igen det att man får göra så mycket dygnet runt innan det kommer igång. Tog det någon skillnad på när det väl började bli försäljning? Att det blev lite mindre att göra då? Eller var det lika hela tiden för er? Det var lite mindre för då kom det in en liten rutin och jag hade mer struktur och så.
Så det var mindre skettigt och vi kunde planera bättre och så. Och hur tog det till slutet då? Blev det mindre helg eller var det någon annan dag? Då gick det på skoldagar också. Jag tror fredag blev det också. Då slutade vi tidigare. Så då gick det att få ihop allt på skoltid. Hur känns det annat nu med studierna? Har ni lyckats med studieplaneringen lite bättre nu i trean än i veckan? Vad har ni lärt er? Jag skulle säga att vi har lyckats bättre.
Man har lärt sig att fördela tiden bättre än vad man gjorde i veckan. Då visste man inte riktigt hur gymnasiet fungerade. Så jag skulle säga att nu har man lärt sig att planera bättre och välja ut vad. Alltså prioritera vilka kurser man ska plugga till först. Eller vilka uppgifter man ska göra först. För att man inte får så mycket jobb på en dag. Det har varit lite svårt att göra. Vissa gånger har det varit två prover en vecka.
Sen två prover nästa vecka. Då måste man ändå plugga flera prover. Vi pratade lite om i psykologin att man skulle fördela en tid till varje dag. Har ni lyckats med det? Nej, inte jättebra. Det har varit ganska mycket att proven har kommit efter varandra. Ganska tätt efter varandra. Sen har det varit att vila en lång period. Man har sett och sen vila. Ja, jag känner mig att på lång sikt vill man vila. Men det kan också ske att man glömmer bort lite och tappar rutinen.
Okej, då vilar ni med två prover. Det är ju fantastiskt att ni lyckats med det. Men vilken dag i veckan brukar ni göra inting? Nu när ni fläppar allt. Fredag. Skönt. Hur är det med formål då? Vi börjar i 10.30. Vad skönt. Många säger ju lövade. Men jag vet att ni har jättekul på helg. Ja, vi gör varma lövande. Berätta, vad jobbar ni med då? Vi jobbar på inköping där vi säljer badrum och kött. Vi är försäljare.
Hur känns det då? Jag tycker att det känns jättekul. Jag gillar att prata med människor och uttrycka mig och hitta lösningar. Jag tycker också att det är jättekul att träffa nya människor hela tiden. Jag tycker att det är roligast när kunder kommer in med någon reservdel och frågar Har ni den här? Då tänker man, vad är det där? Då kan man lära en hel del. Då kan man ta reda på. Och säga, jag vet inte. Det är något som är viktigt.
Att vara nyfiken och ta reda på dem. Så att kunder känner sig hörd och rädd. Vad tror ni att ni kommer att göra i framtiden? Jag ska gå ekonomiprogrammet på universitetet. Det är någonting inom ekonomi. Det känns mig bra, men någonting inom ekonomi. Spännande. Jag ska gå Countmanagerprogrammet. Det kommer att bli någonting inom företagande. Och sen nu till sommaren. Ska ni göra någonting som återhämtar då? Vad spelar det av? Det blir Spanien och Rumänien sen. Då ska vi på bröllop.
Spännande. Det är kul också att få vara på lite festligheter. Vad härligt. Inga relevanter. Vad ska ni fram emot nu till hösten? Är det nya? Det är kanske att få komma in i ett nytt område. Nya människor. Spännande att få lite omväxling. När man har gått gymnasiet i tre år. Det har varit ungefär samma. Ja, absolut. Spännande att se om det är samma program. Det blir lite annorlunda. Vi går till sömn då. Du har sömnen varit nu.
Vad har ni gjort för att få det att fungera? Jag har en hund. Han är inte så gammal. Han har tvingat mig att skapa det. Jag har lagt mig i samma tid och vaknar i samma tid. Han mår bra. Det är ett litet socialt stöd. Indirekt och roligt. Det är alltid bra att kunna vara två. Då får man det lättare. Jag har försökt att varje natt gå till. Ofta till och med sömn. Fast man behöver mer.
För det mesta brukar jag plugga. Med min vän. På skolan. Ibland. Några dagar slutar det i scener. Det är en speciell tid nu. När man går gymnasiet. Senare än grundskolan. När man ska börja gymnasiet. Då är det klart att man jobbar till 4-5. Hur gör ni då? Ska ni ta det lite lugnt innan ni ska komma? Eller gör ni något för att lättare komma? Ja. Alltså. Jag förutläggs nu. I slutet av en kvartal. Innan jag går och lägger mig.
Och så tar jag en liten promenad. Innan jag går och lägger mig. Så det blir att man kopplar av. Har du någon? Nej. Jag vet inte. Hur skulle du vilja ha det då? Vad skulle du vilja ha det då? Det hade nog varit att jag skulle läsa. Innan jag går och lägger mig. Det känns som att jag har blivit glömd. Vad gillar du att läsa? Om du tänker på det du har funderat. Kärlekssöker. Även liv. Har du någon bok du redan vet att du vill läsa? Nej.
Vad skulle du kunna göra för att det blir rimligt för dig? Kanske tar vi tid att gå ut och läsa. Det kanske är det rimliga målet. Sen har vi att vi ska också röra på fysiskt. Hur går det med fysiska aktiviteter nu? Det är ju ingen annan som säger till. Vi ska vara aktiva. För mig går det ganska bra. Jag håller på med djuren och sport. Vad har du gjort för att hålla dig aktiv? Jag tycker själv att jag har valt något.
Jag tycker det är kul att jobba med djur. Då är man väldigt aktiv. Vilket gör att jag får en energi boost. Jag tänker inte på att jag ska röra på dem. Jag tycker det är kul. Då blir det naturligt. Jag rör inte på mig så jättemycket. Jag brukar ibland gå på promenader. När du får igenom promenader? På slumpen? Ja. Hur skulle du vilja ha dig i ditt liv? Det skulle nog vara värt att ta en promenad lite varje dag.
Jag känner ju när jag väl tar promenaderna. Jag mår ju bättre av det. Hur mycket tid får du till att röra på dig själv? Utan de där promenaderna. Och om det krävs en social direktion? Vad gör ni då? Då brukar vi kanske gå ut på korridoren. Där kan ni få tio minuter. Hur många promenader tar ni per dag? Tre. Det beror på hur många lektioner du har. Så 20 minuter? Ja. Går ni på eftermiddagen till att få någonting? Ja, vi brukar gå från skolan.
Ibland går vi från skolan till rättscentrum. Har du inte för det då? Nej. Okej. Då får ni ihop 30 minuter. Det kan vara över 18 år i alla fall. Motionen säger att det är den viktigaste delen. Att tänka på ordförsäkrarna. Sen är det ju det här upphullet ibland. Där är det ju att man ska hitta något som man längtar till. Eller bara få in en rutin som håller. När man väl har en rutin så kommer längtan ner automatiskt.
Men är det någon aktivitet som skulle kunna tänka dig? Som du skulle vilja pröva? Just nu kan jag inte tänka mig någon. Jag kan tänka mig att testa lite vilken sport som helst. Och se om jag hittar någon. Nu är det kanske så att man vill gå in och tävla. Man kanske kan vara psykopen. Eller någon generell förening. Som visar sig mot äldre. Och då slipper man det här. Man måste kanske prestera. Man kanske bara vill bli en deltagare.
Det är kul som du sa. Skulle det kunna vara något för dig? Ja. Det finns ju allt möjligt. Både innebandy, fotboll och fotboll. Lite olika aktiviteter. Till och med fotboll. Lite nya aktiviteter. När vi tittar på hälsoteken. Säger de också. Att det vore bra. Om man gör lite sociala aktiviteter. Ni kommer ju inte det själva innan. Men hur planerar ni? För att kunna hinna med det? Både jobbet och helgen. Och ni har ju. UF-företaget. Och skolan.
Hur gjorde ni på det sociala? Han lärde. Det blev ju att den lilla biten. Fick läggas bakom lite. När det var så mest i skolan. Så fick man ta igen det. På lov. Vi har ju en kompis. Som är lite mer syster för oss. Hon och henne har ju träffats. Ofta. Men annars har det varit svårt. Och det är inte bara att vi har mycket. Det är att våra kompisar har också mycket. De går också i skolan.
Alla skeman klockar. Det är viktigt att ha vänner. Som kanske förstår. En sociala sammanhang. Hur man har det just nu. Har ni lyckats hitta kontakt med dem? Som man kan hannas ibland. Ja. Vi brukar planera i förtid. Även om det är en månad innan. Så brukar vi planera. Och kolla på våra film. Det är ganska vanligt. Att man gör så. Man planerar några månader innan. Särskilt när man har fått eget familjeliv. Barnen måste komma först. Det var härligt att höra att ni har lite prioriteringar.
Ni känns ju medvetna om hur ni ska ta hand om er själva. Ja. Och att ni har lite positiva saker att se fram emot nu. Vad skulle ni ge för tips för andra elever som ska starta sina UF-företag nu? De har ju varit och tittat på er. Vad är det viktigaste att tänka på inför trean? Just UF-företag är att ta hand om vad du tycker är kul. Inte bara något som verkar enkelt. Men det är ganska tråkigt.
Jag själv skulle inte råda att ta hand om att man har hantverk. Vi kände att det var väldigt stressigt. Men brinner man för något som är hantverk och tycker det är kul så absolut köp det. Motivationen hålls uppe. Vi tappade motivationen i slutet. Vi stötte på problem och så. Det var problem efter problem. Produktionen av våra tecken. Vi gjorde en prototyp först. Den satt ganska dåligt. Hundarna kunde inte riktigt göra på sig. Den gjorde vi om.
Den var inte heller bra. Hur ska vi göra nu? Vi hade inte riktigt bra riktlinjer för hur vi skulle göra. Vi utgick från ett tecken som någon av oss hade hemma. Vi byggde på olika storlekar. Vi tänkte på vilka som behövde öka och vilka som inte behövde öka. När vi fick det här problemet så visste vi inte riktigt hur vi skulle lösa det. Det blev en period då vi inte visste hur vi skulle göra. Sen lyckades vi hitta mallar.
Då började produktionen gå bättre. Då hade vi bättre riktlinjer. Vi kunde planera bättre. Vad gjorde ni för att hålla i det? Vad var avgörandet för att ni klarade av att gå vidare? Jag tror det var peppar från varann. När någon kände att det inte gick mer som vanligt. Jo, men vi klarade det. Jag tror att ni var väldigt nyfikna. Ni hittade runt och löste saker genom att undersöka. Kunde ni hitta något som andra hade gjort? Ja, vi hittade ganska mycket videos och tittade i affärer.
Vi hade ett hum om hur vi skulle göra. Det var bara måtten vi behövde. Och vi letade och letade. Hur länge kan man hålla på med Tinder? Innan det går för långt? Det beror på vad det är för Tinder. Är det Tinder som går och har en ganska lätt lösning. Om man bara hade sökt upp mer information. Så tror inte jag att det är Tinder som går att hålla på med. Men skulle det vara Tinder som inte går.
Det fanns många US-företag som fick in sina priser. Då är det inget man kan påverka. Då har man redan beställt allting. Det är bara att vänta. Då är det Tinder som håller på och väntar länge. Man kan inte motverka den. Det är jättekul att se hur ni arbetade vidare. Hur ni har tänkt kring det. Det är också ett lärande. Vad tyckte ni var svåra under ert arbete? Jag trodde att det var planerat. Vi hade mässor och sånt som kom upp.
Och vi visste ju om mässorna. Men det var att man trädde till inga andra skolarbete. Så det var, gud, nu är mässan om en vecka. Så det blev lite att man arbetade lite mer ibland. Vad var det som fungerade bäst med företaget? Samarbete. Vi jobbade mycket tillsammans. Varje gång någon var på dåligt nörd eller tappade motivationen så var de andra bäst att hjälpa till. Och vi hade ju konflikter ibland. Hon och Alma. Men vi lyckades alltid lösa dem.
Och vi lärde inte påverka vår relation utanför företaget och utanför skolan. Informerande. Jättekul att höra. Och hur gjorde ni detta då? Vilken typ av kommunikation hade ni? Vad var det som gjorde att det fungerade? Oftast var det att man bråkade mycket. Och sen tog man en paus. Då var det nej, nu snackar vi inte mer. Och sen kom vi tillbaka och sa till mig Jag gjorde fel det här. Och så sa någon annan Ja, men jag gjorde fel det här.
Men nu måste vi komma framåt. Och då talade ni om hur ni skulle gå framåt. Ja, vi hade väldigt mycket diskussioner. Vi pratade mycket om hur vi skulle gå framåt. Det var stort att ni både kunde säga och se er egen del. Men också att ni kunde dela med er om hur ni vill ha det framåt. Det är ju delar i kommunikation som kommer att ha mycket nytta av det. Jättekul. Om nu det börjar lite nya elever här på skolan.
Vad skulle ni vilja hälsa till dem? Att man ska planera. Man ska planera sina studier. Och det är inte bara för att det ska underlätta för skolan. Utanför att man även ska kunna göra lite annat. Eftersom det är väldigt trött att bara tänka på skolan. Och ha det som bagage. Vart man än går på fritiden. Och när man är med folk så tänker man ju ibland bara på skolan. Så om man planerar så ska man tänka på det.
Jag skulle också säga att inte jobba ihjäl sig. Det kommer kännas som om det ibland är omöjligt. Man känner att nu klarar inte jag det här. Och så kommer det där och det andra och det andra. Men det kommer gå. Allt kommer lösa sig. Underbart. Och ändå fortsätta bara titta på en sak i taget. Och visa såhär med händerna nu. Ja, ja, ja. Visa en sak i taget. Vad gör ni idag? Det som har fått er att hålla er hälsa.
Vad har varit det avgörande? Jag skulle säga att söka sig till människor och till andra. Tillsammans gör man saker mycket roligare. Då pushar man varandra till att fortsätta. Till exempel så kan man titta på fritiden. Spela minigolf. Eller göra annat som man känner är kul. Och då håller man igång. Går ut och cyklar. Så försöker man hitta någonting som man själv tycker är kul. Det behöver inte heller vara någonting som är ansträngande att göra. Det kan vara att sitta och läsa en bok.
Jag skulle också säga att det sociala är väldigt viktigt. Det hjälper i både fritiden. Men också om man skulle ha det jobbigt i skolan. Då kan man hjälpa tåg. Man kan antingen klubba tillsammans. Eller så kan man prata ut. Har du till exempel en klasskompis. Då går de igenom samma saker som dig. Och då förstår de ju. Och någon så förstår de ju bäst hur du mår kring skolan. Ni har en annorlunda helhet runt er. Ni både måste kommunicera med lärarna.
Och ni måste kommunicera med klasskompisarna. Och med en mentor kanske. Och även med föräldrar. Det är många som är nyfikna på er och vilja testa. Men det är ändå bara ni som faktiskt ändå vill. Vad det är möjligt och vad det är villigt. Men hur stannar man i sig själva? Så att man inte bara lyssnar på förväntningar och krav från andra. Jag tycker det är viktigt att man tänker på att det är en egen framtid. Det är ingen annan.
Det är inte ens föräldrars framtid. Det är inte lärarnas framtid. Det är en egen framtid. Och det är inte lärarna som får dina betyg. Det är inte dina föräldrar som får dina betyg. Utan du gör det för dig själv. Det är ingen som kommer påverka dem. Utan det är för dig själv. Och det är där man ska hålla sig till. Även om man har föräldrar som försöker rätta den. Det är inte deras åsikt som spelar roll.
Utan det är vad du själv tycker. Och din egen framtid som du känner över. Och det är det du själv kan göra. Och rimlig krav och förväntan. Hur vet man om man har ett rimligt krav och förväntan? Vad säger du där? Jag tycker att man märker ganska tydligt när man tar på sig för mycket. Då känner man att känslan att gå in i väggen. Då tycker jag att man ska backa tillbaka ett steg. Och kolla på en sak i taget igen.
Och tänka, okej, men vad behöver jag göra först? Och inte tänka på allt annat. Jag vill tacka så mycket för att ni kom hit. Vilka kloka ord. Tack för nu och hoppas att vi ses igen. Hej då!