This is a podcast review of the book "Ik zal nooit meer huilen" by Nicky Cruz. The book is a sequel to "Het kruis in de asfaltjungle" and tells the story of Nicky's transformation from a ruthless gang leader to a man with a loving heart. It highlights the power of God's love and forgiveness in changing lives. The story also emphasizes the importance of personal testimonies in reaching others who are struggling with addiction. The book is still relevant today as addiction remains a prevalent issue in society. Accepting Jesus' sacrifice is portrayed as a way to find peace and freedom from addiction.
Van harte welkom in mijn podcast serie met reviews van christelijke boeken over waargebeurde verhalen. Ik ben Piet Luijn en ik heb er sinds mijn doop in 2003 meer dan 300 gelezen, ondanks dat ik op het VWO een grote afkeer van lezen had, dus er is hoop voor iedereen die niet van lezen houdt. Omdat er bij mezelf ook steeds wonderen gebeurden, had ik het ook nodig om deze verhalen te lezen, zodat ik wist, oh nee, ik ben toch niet gek geworden.
Want bij andere mensen gebeuren er ook wonderen in de naam van Jezus. Ik neem jullie mee in een korte beschrijving van het boek, de bijzonderheden en welke lessen of eieopeners er voor mij zaten. Vandaag gaan we het hebben over het boek Ik zal nooit meer huilen van Nicky Cruz. Het is te koop bij bol.com of Gideon, Gideon uitgevers. En over wie gaat het? Het gaat over Nicky Cruz, de bendeleider, David Wilkerson, dat is de dominee uit het eerdere boek wat we hebben besproken, het boek van het kruis in de asfaltjungle.
En het gaat over Gloria en dat is zijn toekomstige vrouw en andere bendeleden die dan wel verder gaan geloven. Waar gaat dit boek over? Het boek is een vervolg op het kruis in de asfaltjungle, waarin David Wilkerson werd geroepen om ontspoorde tieners in New York over de hele wereld te gaan helpen. Het begint met de jeugd van Nicky, die opgroeit in Puerto Rico, een aparte jeugd, want zijn vader en moeder zijn spiritisten en die voeren allerlei seances uit, voerdoepraktijken en andere duistere zaken zoals vloeken en ziektes op iemand leggen.
En daar moeten dan de mensen geld voor betalen en dan gaan zij in contact met de boze geesten en worden er seances uitgevoerd, vloeken uitgesproken om mensen ziek te maken en allerlei andere duistere zaken. Je kan je voorstellen dat je daar als kind, daar keek hij soms mee via een kiertje van de deur en zag hij toch wel bijzondere dingen en hij had dus ook een angstige relatie met zowel zijn vader als zijn moeder. Tijdens een van die seances raakte zijn moeder in trance en sprak ze Nicky aan als een kind van Satan.
En ze riep ook weg jij, weg jij, nou ja, als je dat als kind, als erg jong kind meemaakt. Hij was toen een jaar of acht ofzo. Hij was dus ook, hij was versteend van angst en hij besloot om nooit meer te gaan huilen. En daarom heet het boek natuurlijk ook zo, Nooit meer huilen. En hij besloot in plaats ervan voor altijd alleen nog maar te gaan haten. En dat gaat natuurlijk niet lekker. Thuis niet en op school ook niet.
En op school willen ze hem niet meer hebben, dus uiteindelijk wordt hij naar zijn broer in New York gestuurd, als hij een jaar of vijftien is. Nou gaat hij allemaal niet bij die broer wonen, want binnen het noodtuin zit hij op straat en hij wordt leider van de bende, van de Mau Mau, een jeugdbende is dat. En hij is echt een bloeddorstig type, het is ook niet, je moet het, het is ook best wel eigenlijk onvoorstelbaar hoe hij denkt, doet en leeft.
En in de twee jaar dat hij de bende leidt verliezen achttien Mau Mau leden van die bendeleven hun leven. En zij zitten in het politiedistrict Fort Greene in Brooklyn en daar zijn al meer bendes, dus dat zijn er tientallen doden per jaar daar. Het is onvoorstelbaar als je dat hier, zoals wij hier in Nederland leven, maar goed daar gebeurt dat. En op een gegeven moment gaat een van zijn bendeleden dood in zijn armen, dat is een van de bendeleden die dicht bij hem staat.
En hij kon gewoon echt niet huilen ook, en hij ervoer zeg maar de boze als een soort zwarte wolk die in hem lachte en steeds maar dood, dood, dood echoedde in zijn hoofd. En nou ja, dan wordt hij opgepakt uiteindelijk om een, want hij wilde een kerk beroven met Pasen. Hij dacht dat is een goede collecte die kan ik mooi naar mijn eigen toe halen en ja voor alsnog was er nooit iemand die tegen hem durfde te getuigen, maar hij werd toen opgepakt door een politieagent.
En die durfde natuurlijk wel te getuigen, want hij verzette zich bij zijn arrestatie. En dan komt hij voor de rechter en de politie doet een hele uitleg over Nicky en wat hij allemaal wel niet teweeg brengt in die hele omgeving, want die weet gerust wel dat hij de leider is van die bende, want hij was echt berucht en beroemd vanwege zijn hardheid en medogeloosheid eigenlijk. Dus die meende ja dat hij moest worden onderzocht door een psychiater, en de psychiater zelf had ook ooit in een ghetto gewoond en was ook marinier geweest, dus het was geen watje of een dootje zeg maar.
En die psychiater kwam tot de conclusie dat hij zegt ik heb al heel veel mensen onderzocht maar zo iemand als jij ben ik nog nooit tegengekomen. En ja hij zegt jij haat alles en iedereen en je bent ook gewoon echt op de weg naar de hel en er rust een vloek op je. En toch meende die psychiater dat de gevangenis hem goed zou doen dus hij werd toch weer vrijgelaten. Nou niet lang daarna komt Nicky in aanraking met die slemielige dominee met David Wilkerson en die preette dat God hem lief had.
Nou Nicky die slaat de dominee, die slaat Wilkerson, maar alsnog bleef Wilkerson zeggen dat hij hem lief had. Zelfs als ze hem in veertig stukken zou snijden dan zouden al die stukken nog steeds uitroepen dat hij Nicky lief had. Nou ja lang verhaal kort, Nicky mag de laatste avond zoals we dat de vorige keer gezien hebben mag hij het geld ophalen van die straat evangelisatie acties. En hij krijgt voor de eerste keer vertrouwen van iemand dat hij het geld mag ophouden.
En alle andere bendes en bendeleden denken hij gaat die collecte stelen. En dat was ook echt de verwachting. Maar omdat hij dat vertrouwen kreeg deed hij dat niet. En Wilkerson die ging voor hem bidden en uiteindelijk gaat Nicky dus ook op zijn knieën. En als bekeerde bekende leider krijgt Nicky een opleiding om de Bijbel te leren kennen en daar leert hij ook zijn vrouw Gloria kennen. En zij gaan uiteindelijk ook, hij wordt door David Wilkerson gevraagd om dat Teen Challenge huis te leiden en op straat evangeliseren onder de bendeleden.
Nou dat doet hij een paar jaar en dan komt hij er toch achter dat zijn hart ligt bij de nog jongere kinderen. De kleine mensen zoals ze dat daar noemen. En hij start zijn eigen huis Outreach for Youth samen met zijn vrouw Gloria. Dit is in het kort dan eventjes het verhaal. Er gebeuren nog allerlei zij verhalen met Israel die, nouja, dat laat ik eventjes zitten. Wat is het bijzonder in dit verhaal? Dit verhaal, wat ik bijzonder vond, is dat dit verhaal laat dus ook zien dat zelfs een bikkelharde bendeleider als Nicky die vol haat en boosheid is en vreselijke dingen doet, kan veranderen tot een man met een liefdevol hart.
En dat is eigenlijk de moderne versie van het verhaal van de verloren zoon uit Lukas 15. Alleen is Nicky niet alleen de verloren zoon, hij is wel tien keer erger dan dat. En het was echt Gods liefde die hem verloste van zijn verhard hart. En hij werd zelfs een ambassadeur van Jezus. Welke lessen of eiopeners zaten er dan voor mij in dit verhaal destijds? Nou, het was het tweede boek dat ik mee had gekregen en gelezen.
En ik dacht toen, wauw, dit is eigenlijk echt onmogelijk. Ik dacht, als die Nicky, als die vergeving en genade kan krijgen, dan is het voor alle mensen op deze wereld. En andere eiopeners dan, als beheerder van dat Teen Challenge huis, komt Nicky erachter dat degenen die zelf verslaafd zijn geweest, het meest makkelijk andere verslaafden kunnen bereiken. Dus niet de dokters, niet de psychiaters en ook niet de dominees. Nee, de mensen zelf, de verslaafden, de prostituees, de pooiers en de drugshandelaars en de bendeleden.
Als zij zelf hun eerlijke verhaal gaan vertellen, dan kunnen ze rechtstreeks het hart van lotgenoten bereiken. En dat is dus veel overtuigender dan de mensen die zogenaamd aan de zijlijn staan. En als voorbeeld daarvan is dan bijvoorbeeld het verhaal van Maria. Maria, dat is een voormalig verslaafde prostituee die dan op straat gaat vertellen van een god die een persoonlijke vriend is. En dat is op pagina 232 van het verhaal. Een god die samen met haar door de straten van New York wandelt en de mensen in al hun zondeheid wil aanraken, bevrijden en genezen.
Geen oordelende harde god, maar een god van liefde en medeleven. De god die zelf alle zonden heeft gevoeld en doorleefd en gedragen, omdat alle zonden op hem waren gelegd. In de Bijbel staat dan een man met smarte bekend in Jezus is vol van liefde en genade. Het is de god die alles zelf heeft gekocht en betaald, door zijn leven te geven aan het kruis, met de bedoeling om ons eeuwig leven te geven. Dit is de god die ons ook zegen en voorspoed en genezing en bevrijding geeft.
Als we maar erkennen dat Jezus god is en dat we zijn offer nodig hebben, dan ontvangen we ook zijn acceptatie, zijn liefde en zijn vrede in ons hart. De vrede die niet van deze wereld is, maar de vrede van god en we ontvangen een liefde die alle angst uitdrijft. En dat raakt me ook nu weer. Zelf was ik ook op zoek naar vrede en ik heb allerlei dingen gedaan om dat te zoeken. Ik heb allerlei boeken gelezen, filosofie, psychologie.
Ik was ook op zoek naar de waarheid. Maar ik had eigenlijk alles allemaal gods vrede. Ik had geen vrede in mijn hart, ik had de onrust in mijn hart. Pas toen ik zijn liefde en vrede leerde kennen, toen ik begreep hoe het zat, toen kwam ik thuis, toen ontving ik vrede. Op welke manier is dit verhaal ook nu nog actueel? Ja, verslaafdheid is denk ik een steeds actueelder thema en ook een steeds groter thema voor de jeugd, niet alleen voor de jeugd, maar voor de hele samenleving.
Het is ook een groot maatschappelijk probleem die miljarden kost, maar het is buitengod om het niet op te lossen. Het is iets dat groter is dan jou wil en dan heb je iets groter nodig die dat wel kan doen in de geestelijke wereld. Dat kunnen we niet zelf. Maar voor verslaafden en mensen die niet bezitten lijkt het wel veel makkelijker om het offer dat Jezus heeft gebracht om te aanvaarden. Het is kennelijk makkelijker dan voor rijke mensen die denken dat we allerlei vrijheden en misschien ook wel bezittingen moeten opofferen.
Hoe dan ook, ongeacht je rijkdom, je kunt geen ticket naar de hemel kopen. Je komt hier immers met niks en je verlaat deze wereld, ook en met niks behalve dan een houten kist. De prijs voor eeuwig leven is nu eenmaal te duur, te kostbaar en zoals de Bijbel dat zegt, die prijs is niet te betalen met iets vergankelijks zoals goud of zilver. Die prijs is betaald met Gods eigen leven en bloed. Het is nooit te laat om je vrij te maken van verslaafden en Gods liefde te leren kennen en thuis te komen.
Het is een prachtig boek voor iedereen, zeker voor alle verslaafden maar ook voor jeugdwerkers en het is ook een bemoedigend boek voor ervaringsdeskundigen om te lezen. Naar mijn mening worden ervaringsdeskundigen echt onvoldoende op waarde geschat. Want als je het eerlijke en soms ruwe verhaal over jezelf en God kan vertellen en uitleggen, dan kunnen echt heel veel mensen gered worden. Dit boek is daar een getuige van. Op dit moment is dat ook een actueel probleem omdat overheden los moeten staan van het geloof.
En daarom komen de echte deskundigen dus niet of nauwelijks aan het woord. We hebben gelukkig wel nog een breiderstichting en daar mag dan wel gesproken worden over God en daar wordt ook gesproken over God in de twaalf stappen programma. Maar het gaat dan niet expliciet over Jezus of de Heilige Geest. Ik ga daarmee niet de breider tekort doen. Het is nog steeds een zeer belangrijke en waardevolle organisatie en iedereen mag gelukkig wel het eigen verhaal vertellen.
Dus degenen die door Jezus tot geloof komen kunnen gewoon hun eigen ervaringen vertellen. Op welke manier is nog meer actueel dit verhaal? Ik vind wat erg mooi in dit verhaal naar voren komt is hoe de waarheid en Gods boodschap van liefde en genade je vrij maakt. Vrij van leugens over jezelf, vrij van leugens over anderen, maar ook vrij van leugens over God en vrij van vloeken die je ouders of andere voorbeeldfiguren ooit hebben uitgesproken over je.
Zowat dat je kind van de boze bent. Maar wat ook mooi naar voren komt is dat je vrij van angst mag komen, vrij van depressies en nachtmerries, haat, afwijzing, ziekte en oordeel, maar ook vrij van de aanklacht. Want we gaan ook onszelf aanklagen, dat doen we ook, niet alleen anderen, maar ook de boze Marokkie zelf. En vrij van onrust in je hart. Ik had dus destijds veel onrust. Je krijgt er liefde, acceptatie, vertrouwen, genezing, blijdschap, geduld, rust, vrede en eeuwig leven voor terug.
Ik zeg dat even heel sneller, maar ik ga het nog maar een keertje zachtjes zeggen. Al die ellende mag je inleveren en je krijgt er liefde, acceptatie, vertrouwen, genezing, blijdschap, geduld, rust en vrede en eeuwig leven voor terug. Dus ja, wat een rijkdom en wat een ruil en dan kun je eigenlijk alleen maar zeggen halleluja. Toch? Ik wel tenminste. En ja, daarom gaat eigenlijk altijd alle eer en glorie naar God. Altijd. Wij en ook vooral ik, ik kan niet roemen op mijn gedaden.
Wij ontvangen die genade gratis, om het dan ook in liefde door te mogen geven. We kunnen alleen maar wijzen op wat Jezus heeft gedaan voor ons aan het kruis. De Heilige Geest sprak in mij drie keer dat woord verootmoediging en dat woord dat betekent nederig worden voor God en voor de mensen en dienstbaar worden voor de mensen die willen horen, de boodschap van God ook willen horen. En hoe meer ik dan naar dat kruis kijk en als ik Jezus dan zie hangen daar, dan word ik alleen maar nederiger.
Als ik in gedachten gewoon mijn grote vriend daar aan dat kruis zie hangen met alle bloed, alle smarten met een doornenkroon naakt, ja dan word ik gewoon heel nederig. Dat heeft hij gedaan voor mij uit liefde. Zo groot is zijn liefde. Daar kun je bijna niet bij. De eeuwigheid draait alles om Jezus. In de Bijbel staat dat we maar een adem zullen leveren ter opzichte van de eeuwigheid. Dat draait dus helemaal niet om ons. Dat denken wij wel, omdat wij zelf het centrum van onze denkwereld zijn.
Maar in werkelijkheid draait het allemaal om Jezus. De Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Maar we zijn wel gemaakt als zijn oogappel. We zijn de kroon op zijn schepping en gemaakt om God en elkaar lief te hebben. Nou, tot zover. Ik vond het weer een prachtig verhaal en ik ben ook gewoon dankbaar voor zo'n verhaal. En dan zeg ik Amen.