The Student Medical Society, together with the Human and Molecular Genomics Laboratory at the University of Medicine and Pharmacy Craiova, organized an innovative project called "How to Read the Genetic Code." This project aimed to raise awareness about rare diseases. It included presentations, interactive discussions, and personal stories from patients with rare diseases. The goal was to make people curious and engaged in understanding genetics and the impact of technology on the community. The organizers hope to make this an annual event and expand its reach.
În săptămâna 12-14 februarie, Societatea Studentilor Mediciniști, împreună cu Laboratorul de Genomică Umană și Moleculară de la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, a desfășurat un proiect inovator, intitulat Cum să citim codul genetic, o călătorie altfel în genetică și borile rare. Proiector profesor doctor Florin Burada, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. O acțiune de informare, comunicare, conștientizare legată de afecțiunile rare. Proiectul de anul acesta pornește în 13 Craiovene, dar ne dorim ca acest proiect să devină o tradiție și numărul unităților de învățământ să crească în viitor.
În fiecare an, în ultima zi a lunii februarie, este celebrată ziua borilor rare. Un diagnostic de boală rară poate schimba de multe ori viața, pacienții cu o boală rară și familiile lor se confruntă cu bariere fizice și sociale mari care le afectează calitatea vieții. În cadrul proiectului au avut loc prezentări, discuții interactive, diverse comparații, povești și invitații ale unor pacienți cu boală rară. Interacțiuni sunt cromozomii noștri. Întreaga bibliotecă noi o numim Craiovetic. Cine ajută împreună cu materialul genetic să ne definească pe noi cine suntem noi.
În urma interacțiunii cu ierevii Craioveni, studenții și cadrele didactice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Craiova consideră că scopul campaniei a fost atins. Medicul genetician, Anca Riza Costache, recipientă de biologie celulară și moleculară la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. Am bucurat foarte mult interacțiunea cu ei, a fost foarte naturală, chiar am primit în lateralul spălii niște întrebări foarte pertinente, înseamnă că de fapt ne-am atins obiectivul și obiectivul era să-i facem curioși și să-i facem să se întrebe, să-i facem să se caute, să scoată ochii din telefoane și să se conecteze cu lumea, cu ce înseamnă ea și cu ce e nevoie să facem în ea ca să o lăsăm în loc mai bun.
Campanie de conștientizare, organizată luna în care este sărbătorită ziua internațională a bolilorare, este dedicată memoriei profesorului Mihai Ioana și se dorește ca așa de activități să se organizeze în fiecare an. Medicul primar genetician, Iona Streață, disciplina biologie celulară și moleculară, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. Încercăm să facem o campanie de conștientizare acum în luna în care sărbătorim ziua internațională a bolilorare și aici, la noi, la Craiova, în special pentru că tot ce înseamnă genetică în Craiova se leagă de memoria profesorului Mihai Ioana, care a fost unul dintre cei mai mari geneticieni ai țării noastre.
M-am bucurat să văd că generația tânără este interesată de acest domeniu și că își doresc să cunoască cât mai multe despre genetică, despre bolilorare și despre cum progresele tehnologiei pot să ajute comunitatea. După aceste acțiuni, ne propunem ca această activitate să devină o activitate importantă a Cercului de Biologie Celulară și Moleculară și a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și să avem campanii în fiecare an legate de acest subiect. Să ne vedem în următoarea mea rețetă!