Magiske Legender is a podcast series where the host reads from his biography about Trukser and interviews people who helped with the book. He also gives lectures about Trukser and performs tricks similar to Trukser's. Many people wanted the book as an audiobook, so this podcast was created. The podcast is in collaboration with Tryllibutikken, where you can buy Trukser's biography and magic supplies. The host talks about the book and the pictures in it. He thanks everyone who helped with the book and mentions the significance of Trukser's life in Nordic cultural history. The host also mentions his research process for the biography. The podcast ends with a quote from Trukser and encourages listeners to subscribe for future episodes.
Magiske Legender Velkommen til podcast serien Magiske Legender, hvor jeg lægger ud med at læse op fra min biografi om Trukser og interviewer nogle af de mennesker, der har hjulpet mig med bogenes tilblivelse, eller som også kendte Trukser personligt. Efter biografien udkom i 2020, har jeg holdt mange foredrag om Trukser. Foredrag, hvor jeg viser billeder, fortæller og tryller med triks, der minder om dem, som Trukser optrådte med. Mange har dog ønsket at få bogen som lydbog, og denne podcast kan forhåbentlig mødekomme den efterspørgsel.
Husk derfor at klikke på abonner, så du får nye afsnit i serien Magiske Legender i din podcastfeed. Podcasten om den magiske legende Trukser er blevet til i samarbejde med Tryllibutikken i Hvidovre på Hvidovrevej 137, Her kan du altid hive fat i Torben, der sælger ballonger, spillekort og trylletriks til professionelle artister, og dig, der gerne vil i gang med at trylle for venner og bekendte. Pjavretmagik.dk arrangerer også workshops, hvor du kan lære fra rigtige tryllekunstnere, og så kan du bestille biografien om Trukser der.
Men det her er en podcast, hvor jeg sidder og læser op fra bogen og kommenterer billederne. Så er det jo ikke det samme som en lydbog. Så jeg kan fortælle, at jeg sidder med bogen i hånden her. Den hedder Trukser. En biografi er skrevet af Michael Frederiksen, og det er så mig, der også sidder her og snakker. Og ideen er, at jeg vil interviewe nogle folk senere, som også har hjulpet med bogen. Og jeg håber, at hele den her podcastserie, som jeg kalder Magiske Legender, kan gå hen og behandle andre af de gamle tryllere.
Og det kunne være interviews med bedrevidende personligheder end mig selv, og research af disse magiske legender, som jeg så vil tage under kærligbehandling. Og altså kærlig i ordets enlige forstand. Men når man kigger på bogen her, så på bagsiden, der står jo sådan en lille tekst, der gør, at folk gerne skulle købe bogen. Og der står i fem og ti og rydde tankelæserparret Trukser og Kulle, avisforsyder i Skandinavien. Trukser var en mester til PR, og forudsigelser af tipskoupon og pindkørsel gennem byerne gav internationale medieomtale.
Erik Kurt Bang blev kendt som Trukser, og var en pioner inden for radio- og tv-underholdning. Hans politiske involvering førte til afskaffelse af forlystelsesskatten, og andre lovmæssige ændringer, som artister og hele underholdningsbranchen har glædet af i dag. Hans affære med spionen Jane Horny under 2. verdenskrig endte tragisk, og Gestapo havde nærmeret ham ned i hans butik på Istegade med en maskingeværsalve. Trukser kendte bl.a. Olof Palme, det nordiske kongefamilie, tankelæseren Uge Geller, skuespillerne Larry Hagman, Don Amiche, Rolmer Sørensen, Ibt Jønberg og Paul Bundgaard.
Historien om Trukser er, på godt og ondt, derfor også beretningen om nordisk kulturhistorie fra 1930'erne frem til 1996, hvor han døde af sukkersyge. Forfatteren Michael Frederiksen har modtaget, at Truksers mindelægade i 2019 af professionelle entertainere har underholdt med trylleshows, foredrag og teambuilding siden 1997. Og når man så åbner bogen, så er en af de første ting man ser, det er et tak-sigelsesbrev, kan man vel godt sige. Og en tak til alle de mennesker, der har hjulpet med at lave denne her bog om Trukser, som er på 256-257 sider.
Men der er også en del billeder, så jeg håber, at når jeg sidder med bogen, at jeg også kan fortælle lidt om, hvad der er på billederne. Hvis I er ude og køre bil, så kan I lige måske danne jeres eget billede. Ellers må I ikke ud og få fat på bogen, eller se et af mine foredrag hen ad vejen. Men under tak, der har jeg skrevet en speciel tak til følgende personer, foreninger og institutioner. Uden deres medvirken havde dette projekt ikke været muligt.
Her, nævnt i alfabetisk rækkefølge, da jeg ikke vil fremhæve nogen, frem for andre. Inge og Anders Enevis Fond Christian Nielsen fra Sveriges Magiarkiv Cirkus og Forstadsmuseet i Hvidovre Dansk Artistforbund Danske Cirkusvenner Erik Bo Brun, formand med Æggecirkel Danmark Irene Hansen, bestyrelsesmedlem Danske Cirkusvenner Iva Nedling, HK Nedlinds søn Sjanne, Madaline og Truksas datter Jens Bjørn Andersen, tryllekunstner Magisk Cirkel Danmark Joachim Solberg, tryllekunstner Magisk Cirkel Danmark Johan Alberg, Truksas Mindesfond og Truksas venner Johnny Ratlag, tryllekunstner Jørgen Dosh, Danske Cirkusvenner Johan Thomsen og Johnny Vøllekær Kim Jensen, artist, historiker og forfatter Kim Bøcher, journalist DR Lena Brostrøm, formand Dansk Artistforbund Magisk Cirkel Danmark Mikkel Knudsen, Cirkusmuseet i Hvidovre Natalie Rode, advokat Dansk Artistforbund Nick Carraway, tryllekunstner Tak for teknisk hjælp Robert Mark Jacobsen, tryllekunstner Tak for teknisk hjælp Susanne Pedersen, korrektur Tjener Bylov, museerne i Helsingør Kommune Truksas Mindesfond Uffe Rasmussen, tryllekunstner Magisk Cirkel Danmark Så hopper vi over til forordet på side 9 Der er ikke nogen side 9 pige, der arbejder et forord, ingen billeder De læsere, der er født i 1970'erne og før, husker sikkert Truksa og Gulli Truksa træk store overskrifter i Skandinavien Rydde foresyder i fem årtier og var en sand mester til PR Han var en pioner inden for tv-mediet i Norden og udnyttede pressen til sin fordel, når jeg, som den ungarske tryllekunstner Harry Houdini, gjorde i starten af 1900-tallet Han fik gennemtrumpet politiske beslutninger til fordel for alle artister i Danmark omgik i de kongelige, og hans netværk dækkede især underholdningsindustrien i Danmark, Sverige, Norge og Finland Truksa er derfor svær at ignorere og fortjener en plads i kulturhistorien Beretningen om Truksa er også beretningen om især dansk og svensk kulturhistorie fra 1930'erne til 1990'erne, da han møder mange talentfulde mennesker på sin vej I efteråret 2018 kontakter Museumschef Mikkel Knudsen fra Servicemuseet i Hvidovre mig og spørger om jeg kan lave et Truksashow da tryllekunstneren Truksa ville være fyldt 100 år 7.
november 2019 Jeg har selv optrådt med trylleshows siden 1997 og har kun set Truksa optræde på tv, da jeg var barn Mit kendskab til manden og artisten Erik Truksa er derfor småt og han døde i 1996, altså et år før jeg selv begyndte at dyrke min interesse for tryllerved Jeg accepterer udfordringen og vil gerne hylde en gammel kollega Jeg begynder med en research til showet Hvilke tricks udførte han? Hvordan tiltalte han gulligere publikum? Og hvordan gik han klædt? Hvad var det der drev ham? Og hvordan blev han opfattet af andre? Jeg blev græbet af Truksas historie og indså hurtigt at jeg havde adgang til skrapbøger af rendringer, dokumenter og billedmateriale Kombineret med interviews af nulevende personer filmklip fra gamle tv-udsendelser og støtte fra gamle Truksakendere er det nærliggende at skrive denne biografi Jeg har forsøgt at samle en liste over shows der blev transmitteret i dagtidens medier Det er ikke muligt at få alt med, men i samarbejde med Johan Alberg forsøger jeg at danne et billede af hvor mange steder Truksa er gullig optrådt i tv- og radioudsendelser Jeg lister også et bredt udsnit af hans bogudgivelser op og forsøger at give et billede af indholdet i hver udgivelse Jeg har valgt primært at omtale Truksa efter han har valgt dette navn samt i trickbeskrivelserne Når både Erik og hans kone Gulli er involveret i en anekdote omtaler jeg dem som parret Når der kræves en forståelsesmæssig forklaring af forfatteren midt i et citat eller en anekdote er denne bemærkning noteret i parenthes titler er angivet i kursiv Fortællingen om Truksa og Gulli er fortalt kronologisk hvor det er muligt Kapitlerne er inddelt i årtier og det er svært at vide hvornår parret gjorde hvad medmindre det var en større mediebegivenhed eller der er nulevende personer der kan bekræfte hændelserne Da det er en biografi og ikke en hyldest afspejler fortællingen et menneske på godt og ondt Jeg har dog valgt at fokusere på hans karriere anekdoterne hans professionelle samarbejde med Gulli samt alle de mennesker de mødte på deres vej Enkelte retssager der figurerede i medierne er omtalt da de forklarer nogle af hans beslutninger eksempelvis navnet skiftet fra Erik Bang til Truksa Da mange historier er rygter og udokumenteret har jeg valgt ugebladets sensationerne fra Truksa havde nedskrevet sine erindringer på 327 maskineskævende sider inklusiv omfattende fotomateriale men de blev aldrig udgivet Truksa forsøgte at udgive dem men de kontaktede forlag i Danmark og Sverige og sendte et temperatur Her er en af Truksas mange private skrabbøger som også har givet stof til biografien Og der har jeg så taget et billede af en skrabbog som man kan se i bogen her på side 11 og faktisk har jeg været igennem så meget papir og skrabbøger og fotografier og har taget roketkorspondanser og hvilsetester og duksetester osv.
at hvis du lader alle de her papir oven på hinanden så vil de nå næsten helt op til luften Så det er altså noget af det der ligger til grund for bogen Da forlaget bogen sendte manuskriptet retur skrev redaktøren Kære Truksa, nu håber jeg inderligt at vi kender hinanden så godt at du tager følgende skud fra hoften i den mening de har skrevet Dette kan du gøre meget bedre Det ses tydeligt af dit manuskript at du har haft et bruget og ofte anstrengende liv i rampelyset at du har truffet en hudens masse mennesker det fleste end da værd at træffe men for mig som læser ligner det en skrabbog omsat i ord og fotos Reaktionen bliver lidt efter lidt at interessen svækkes fordi det ser ud som om dit liv hele tiden er monotont ens og så risikerer forfattere at trætte læsere med name-dropping når læseren ikke kender nok til svenske skjemdisser Når jeg siger at dette kan du gøre bedre er det fordi jeg ved at du er en særdeles vidne mand på et område som er lukket for os publikum og at du må være så fascineret af dit fag at du kan få os, stadig publikum til at hoppe på hvad som helst Det er den krummtræp du skal koncentrere din memorab om Det du alene kan er at skrive illusionistens erindringer Redaktøren sluttede for mange år siden faldt jeg over en bog af din kollega Houdini og så vidt jeg erindrer var han ganske åbenmundet om sin kunst at der så blandes lidt skrapbogstof ind i er også helt fint Truxer havde selv oversat sine erindringer til svensk men sproget var ikke godt nok til tryk ifølge det svenske forlag Truxer var stønder knust og manuskriptet stregnede i en tyk kuvert blandt rekvisitter og personlige papirer Det var fyldt med fotos Han mødte sig af sin egen photoshop eksempelvis var et foto af Scotland Yard og et andet foto af ham selv klippet ud i profil og klistret oven på Scotland Yard fotoet Han havde ikke et foto af sig selv foran det rigtige Scotland Yard og tænkte kreativt Scotland Yard havde faktisk studeret Truxers nummer da han var på engelsk tv med tankelæsningsnummeret var det måde en ny, hemmelig teknik der kunne bruges i efterforskningene Han oplevede museet videre sammen med store dele af hans rekvisitter som blev overdraget til foreningen Barliges Venner i midten af 90'erne da Truxer var for syg til at kunne optræde mere Erindringerne udgør af denne biografis skelet og kronologi kombineret med interviews og alt tilgængeligt materiale online og offline er hans historie således støvsammen Beklædningskindstanden, tv og filmoptagelser samt et brudstykke hemmeligheden bag hans berømte tankelæsningsnummer kan den dag i dag også opleves af museets besøgende på tætteste hold Cirkusmuseets samling består af over 110.000 forskellige effekter heriblandt mange tusinde billeder og plakater kostymer og rekvisitter personlige notespørg, cirkusprogrammer samt avisede klip fra akrobater jonglører, domtører, klovne illusionister, gøjlere musikere, sangere, skuespillere og dansere Der er mest information og kanodier fra danske artister og cirkus Stort delen af genstandene stammer fra artisten Ølund Barlis store cirkus og artist samling, der også har dannet grundlag for skabelsen af Cirkusmuseet Erik Kurt Bang døde torsdag 12.
september 1996 Hans livslange partner på scenen og anden kone, Gulli Johansson var født i Linköping 7. marts 1925 og døde 30. juni 1997 Siden er også tryllekunstneren Truksas samling kommet til ligesom en lang række genstande er tilkommet fra både privatpersoner, artister cirkusser og andre museer og arkiver I min research har jeg erfaret at Truksa var god til at pynte på begivenheder og på hvor godt han egentlig kendte de berømte opdraget træft på deres vej Der kan derfor indgå enkelte anekdoter der må tages med et græns salt Jeg har dobbelttjekket navne steder og begivenheder ved hjælp af internettet, litteratur og nulevende personer.
Alligevel er der sikkert skarpe læsere der spotter historiske geografiske eller kulturelle afvielser, men det bedes læseren tage med et græns salt God fornøjelse Michael Frederiksen, Islands Brygge, februar 2020 Og så synes jeg vi skal slutte første afsnit af i serien om magiske legender afsnit om Truksa kan vi jo slutte af passende med et citat fra Truksa For mig har det altid været udfordringen og fornøjelsen at klare et show mod alle odds Erik Truksa Bank Tak fordi I lyttede med første afsnit om Truksa og husk at klikke på abonner så du også får næste afsnit i serien Vi ses