Details
Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο.
Details
Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο.
Comment
Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο.
The Aggitis Cave is a unique cave located 23 kilometers northwest of Drama city in Greece. It served as a refuge for humans and animals throughout different periods of time. The archaeological excavations near the entrance have uncovered significant prehistoric and paleontological findings. Around 12 kilometers of the cave have been explored, with 10 kilometers mapped. Since 2000, visitors have been able to admire the first 500 meters of this impressive cave, featuring white and red stalactites. The Wheel Hall, connected to the main area of the cave, gets its name from a large hydraulic wheel that provided water for the region during the Byzantine era. The cave also has a stunning opening where water flows into the surrounding landscape, creating a cool oasis with trees. The cave is home to 37 species of animals, including fish, bats, and larger mammals like the beaver and the otter. Βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο. Η φυσική του είσοδος αποτελεί την πηγή υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης. Το σπήλαιο στάθηκε πέρασμα η καταφύγειο ανθρώπων και ζώων σε διάφορες εποχές. Κοντά στη σημερινή για τους επισκέπτες είσοδο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά παλαιολυθικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Ανθρώπινη παρουσία στο χώρο του σπήλαιου είναι γνωστή ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χιλιόμετρα και έχουν χαλτογραφηθεί 10 χιλιόμετρα διαδρομής. Από το 2000, που ξεκίνησε η λειτουργία του σπήλαιου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρώτα 500 μέτρα του μοναδικού αυτού φαινομένου. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός μέσα στο σπήλαιο και ο επισκέπτης, καθώς προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτήτες διαφόρων μορφών. Η αίθουσα του τροχού, που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μέτρων, ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής από την εποχή της τουκοκρατίας. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα εντυπωσιάζει το άνοιγμα στην οροφή, με διαστάσεις 8x12 μέτρα, πιθανή είσοδο των κατοίκων των γύρω οικισμών και μυστική πρόσβαση από την Ακρόπολη πάνω από το σπήλαιο στο ποτάμι. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα από που ξεχύνονται με ορμή τα νερά στην πεδιάδα, δημιουργώντας μια οάση δροσιάς, με πλατάνια, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανική για την ξεκούραση των επισκεπτών. Μέσα στο σπήλαιο φωλιάζουν ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικροπανίδας, από τα οποία 6 ήδη έγιναν γνωστά για πρώτη φορά στη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα. Βρίσκουμε ακόμη ψάρια, νυχτερίδες και κάποια μεγαλύτερα θυλαστικά, όπως τη βίδρα και το μυοκάστορα.